Selasa, 4 Oktober 2011

Ketika Allah Memilihmu Untukku..

Ketika Allah Memilihmu Untukku..

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku.. Ingin ku beri tahu padamu.. Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia.. Orang tua yg begitu sempurna.. Dengan cinta yg begitu membuncah.. Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga.. Maka, padamu ku katakan.. Saat Allah memilihmu dalam hidupku, Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku.. Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..

Padamu yang Allah pilihkan untukku.. Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku, Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan.. Maka, ketika Dia memilihmu untukku, Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu. Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna.. Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu.. Karena kelak kita akan satu.. Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku, Kau dan aku akan menjadi 'kita'..

Padamu yg Allah pilihkan untukku.. Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah, Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya.. Maka ketika Dia memilihmu untukku, Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita.. Itulah visi pernikahan kita.. Ibadah pada-Nya ta'ala..

Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku.. Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok.. Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah.. Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah, Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan.. Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah.. Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah.. Namun tatap mataku, tersenyumlah.. Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu.. Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah.. Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu.. Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..

Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku.. Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan.. Maka dimataku kau adalah yang terindah, Kata2mu adalah titah untukku, Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu.. Maka kalau kau berkenan ku meminta.. Jadilah hunian yg indah, yang kokoh… Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..

Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku… Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita.. Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga.. Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah, Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad.. Yang darahnya mengalir darah syuhada.. Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka.. Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka.. Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..

Padamu yang Allah pilih sebagai imamku… Ku memohon padamu.. Ridholah padaku, Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi.. Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya.. Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..


-----@***@-----




Dari Ummu Salamah, ia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : "Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meridhoinya, maka ia akan masuk surga." (HR. Ahmad dan Thabrani) 







Sabtu, 1 Oktober 2011

JAMUAN RAYA VS CELEBRATE BESDAY VS JAMUAN PERPISAHAN

khamis 29hb9 2011- my opis wat jamuan for ari rya + celebret besday staf yg lahir bulan 8 & 9 + jamuan perpisahan saye...huhuhu macam2 perasaan yg wujud time tue....
                          
                           > hepy = coz staf2 sumernyer sporting gilers....
                           > terharu = coz diowang wat jamuan perpisahan for me...
                           > sedeh = praktikal aku dah abis... sure nanti aku rindu giler suasana opis yg kecoh camni..
                                            sedeh nak tinggalkan CT my besfren (adik aku) kat opis tue.... coz kiteowang
                                            memang close.....nak pegi mane2 pun kiteowang pegi same2........
                                            banyak sangat kenangan2 manis kiteowang berdua............
                                            memang akak sedeh jugak nak tinggal CT tapi nak wat camne kan....






sweetz memory for me........



-
-
-
-
-
-







{MEMORY PERPISAHAN}

MASIHKU INGAT LAGI SEMUSIM YG BERLALU
AWAL PERKENALAN KITA DI ARENA INI
LIDAH KELU MEMBISU HANYA SENYUM TERSIMPUL
NAMUN SUKARNYA UTK MELUAHKAN KATA-KATA
MENGHARAPKAN HULUR SALAM KEMESRAAN
RATAPAN NALURI….

HARI-HARI BERLALU KEMESRAAN MENGUNTUM
TERISI TIAP WAKTU CERITA SUKA DAN DUKA
TIAP KATA TERUCAP PASTI SENYUM TERUKIR
MENYUSUR GELAK TAWA GURAUAN KEBAHAGIAAN
PASTI RINDU TERASA BILA BERJAUHAN
SUCINYA IKATAN………

SAAT-SAAT INDAH BILAKAN KEMBALI
PASTI BERSEMADI TERLUKIS DIHATI
MANISNYA KENANGAN MENJADI MEMORI
MILIKKU ABADI HINGGA AKHIR NANTI……

SUNGGUH PILU TERASA TIBA SAAT BERPISAH
AIR MATA BERLINANGAN HATI SEBAK MENAHAN
DI AKHIR PERTEMUAN ADANYA PERPISAHAN
NAMUN TIADA BERDAYA UTKKU MENGHALANGNYA
KUHULUR TANGAN INI SEBAGAI TANDA SALAM PERPISAHAN….









Selasa, 27 September 2011

TITIPAN UNTUK WANITA

Yang dicari walau bukan putera raja, biarlah putera Agama.
Yang diimpi, biarlah tak punya rupa, asal sedap dipandang mata.
Yang dinilai, bukan sempurna sifat jasmani, asalkan sihat rohani dan hati.
Yang diharap, bukan jihad pada semangat, asal perjuangannya ada matlamat.
Yang datang, tak perlu rijal yang gemilang, kerana diri ini serikandi dengan silam yang kelam.
Yang dinanti, bukan lamaran dengan permata, cukuplah akad dan janji setia.
Dan yang akan terjadi, andai tak sama dgn kehendak hati, insyaAllah ku redha ketetapan Illahi..

-
-
-
-
-
-
-


>"Sebaik-baik wanita ialah yang tidak memandang dan tidak dipandang oleh lelaki."

>Aku tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki. Biarlah aku hanya cantik di matamu. Apa gunanya aku menjadi perhatian lelaki andai murka Allah ada di situ.

>Apalah gunanya aku menjadi idaman banyak lelaki sedangkan aku hanya bisa menjadi milikmu seorang.

>Aku tidak merasa bangga menjadi rebutan lelaki bahkan aku merasa terhina diperlakukan sebegitu seolah-olah aku ini barang yang bisa dimiliki sesuka hati.

>Aku juga tidak mau menjadi penyebab kejatuhan seorang lelaki yang dikecewakan lantaran terlalu mengharapkan sesuatu yang tidak dapat aku berikan.

>Bagaimana akan kujawab di hadapan Allah kelak andai ditanya? Adakah itu sumbanganku kepada manusia selama hidup di muka bumi?


>Kalau aku tidak ingin kau memandang perempuan lain, aku dululah yang perlu menundukkan pandanganku. Aku harus memperbaiki dan menghias peribadiku karena itulah yang dituntut oleh Allah.

>Kalau aku ingin lelaki yang baik menjadi suamiku, aku juga perlu menjadi perempuan yang baik. Bukankah Allah telah menjanjikan perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik?

>Tidak kunafikan sebagai wanita, aku memiliki perasaan untuk menyayangi dan disayangi. Namun setiap kali perasaan itu datang, setiap kali itulah aku mengingatkan diriku bahwa aku perlu menjaga perasaan itu karena ia semata-mata untukmu.

>Allah telah memuliakan seorang lelaki yang bakal menjadi suamiku untuk menerima hati dan perasaanku yang suci. Bukan hati yang menjadi labuhan lelaki lain. Engkau berhak mendapat kasih yang tulen.

>Diriku yang memang lemah ini telah diuji oleh Allah saat seorang lelaki ingin berkenalan denganku. Aku dengan tegas menolak, berbagai macam dalil aku kemukakan, tetapi dia tetap tidak berputus asa.
Aku merasa seolah-olah kehidupanku yang tenang ini telah dirampas dariku. Aku bertanya-tanya adakah aku berada di tebing kebinasaan? Aku beristigfar memohon ampunan-Nya. Aku juga berdoa agar Pemilik Segala Rasa Cinta melindungi diriku dari kejahatan.

>Kehadirannya membuatku banyak memikirkan tentang dirimu. Kau kurasakan seolah-olah wujud bersamaku.
Di mana saja aku berada, akal sadarku membuat perhitungan denganmu. Aku tahu lelaki yang menggodaku itu bukan dirimu. Malah aku yakin pada gerak hatiku yang mengatakan lelaki itu bukan teman hidupku kelak.
Aku bukanlah seorang gadis yang cerewet dalam memilih pasangan hidup. Siapalah diriku untuk memilih permata sedangkan aku hanyalah sebutir pasir yang wujud di mana-mana.
Tetapi aku juga punya keinginan seperti wanita yang lain, dilamar lelaki yang bakal memimpinku ke arah tujuan yang satu.

>Tidak perlu kau memiliki wajah setampan Nabi Yusuf Alaihisalam, juga harta seluas perbendaharaan Nabi Sulaiman Alaihisalam, atau kekuasaan seluas kerajaan Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wassalam, yang mampu mendebarkan hati jutaan gadis untuk membuat aku terpikat.
Andainya kaulah jodohku yang tertulis di Lauh Mahfuz, Allah pasti akan menanamkan rasa kasih dalam hatiku juga hatimu. Itu janji Allah.
Akan tetapi, selagi kita tidak diikat dengan ikatan yang sah, selagi itu jangan dibazirkan perasaan itu karena kita masih tidak mempunyai hak untuk membuat begitu.
Juga jangan melampaui batas yang telah Allah tetapkan. Aku takut perbuatan-perbuatan seperti itu akan memberi kesan yang tidak baik dalam kehidupan kita kelak.

>Permintaanku tidak banyak. Cukuplah engkau menyerahkan seluruh dirimu pada mencari redha Illahi.
Aku akan merasa amat bernilai andai dapat menjadi tiang penyangga ataupun sandaran perjuanganmu.
Bahkan aku amat bersyukur pada Illahi kiranya akulah yang ditakdirkan meniup semangat juangmu, mengulurkan tanganku untukmu berpaut sewaktu rebah atau tersungkur di medan yang dijanjikan Allah dengan kemenangan atau syahid itu.

>Akan kukeringkan darah dari lukamu dengan tanganku sendiri. Itu impianku. Aku pasti berendam airmata darah, andainya engkau menyerahkan seluruh cintamu kepadaku.

>Cukuplah kau mencintai Allah dengan sepenuh hatimu karena dengan mencintai Allah, kau akan mencintaiku karena-Nya. Cinta itu lebih abadi daripada cinta biasa. Moga cinta itu juga yang akan mempertemukan kita kembali di syurga.

>Seorang gadis yang membiarkan dirinya dikerumuni, didekati, diakrabi oleh lelaki yang bukan muhrimnya, cukuplah dengan itu hilang harga dirinya di hadapan Allah. 



Bersamamu- Ezlynn




Dan engkau masih menyintaiku
Aku terharu sejuta rasa
Kerana usia muda ku membara
Hingga pernah buat kau kecewa


Dan engkau masih memberi harapan
Aku terlalu nilai buatmu
Akan ku balas dengan setia
Cinta remaja yang bahagia


Korus:
Belum tentu lagi cintaku terbeli
Kasih-sayang murni yang telah kau bagi
Fikir-fikir ini terbaik buatku
Aku sanggup bersamamu
Dunia ku kini penuh bunga cinta
Warna-warni dalam kilauan asmara
Satu-satu jiwa terbaik buatku
Untuk hidup bersamamu


Dan kau masih terus menanti
Aku dipana rasa bersalah
Telah ku padamkan sejarah semalam
Untuk aku tenang bersamamu


Korus:
Belum tentu lagi cintaku terbeli
Kasih-sayang murni yang telah kau bagi
Fikir-fikir ini terbaik buatku
Aku sanggup bersamamu
Dunia ku kini penuh bunga cinta
Warna-warni dalam kilauan asmara
Satu-satu jiwa terbaik buatku
Untuk hidup bersamamu


Dan engkau masih menyintaiku
Aku terlalu nilai buatmu
Telah kau padamkan sejarah semalam
Untuk aku tenang bersamamu 


Ahad, 25 September 2011

PAHIT MANIS BERGELAR STUDENT PRAKTIKAL PART 2


Salam uolll…….hope kowang sumerr sihat2 slalu  same mcm sy jgk…… thanz a lot coz kowang sudi luangkan mase bace entry2 sy nie….wlaupun x brape menarik & bez… thanz jgk coz sudi tinggalkan komen for my blog…. Sy sgt2 hargai  sume tue….
So for this entry sy nak continue about my praktikal…..  let’s go bebe !!!!!!!!!!!!
BILA CINTA KERANA ALLAH
BERPISAHNYA TIDAK GELISAH
BILA RINDUNYA KERANA YANG SATU
BERTEMUNYA PASTI  TAK JEMU
UKHWAH  ITU SUATU YANG INDAH
BILA BERTEMU DAN BERPISAH HANYA KERANA ALLAH!!!!!!!!!

Sedar X sedar tinggal  1 minggu jer lagi utk aku abiskan praktikal  kat cini….. sedeh plak bile dah nak abis nie coz di sebalik kenangan pahit yang menguris jiwa masih ade jgk kenangan2 manis yg mengusik ati kecil nie….  Camne pun hidup perlu di teruskan……perjalanan hidupku masih panjang & jauh lagi.. kitekan mude lagi hihi … hope abis jer praktikal nie cepat2 lar dpt keje coz boring jgk duk umh jer…. 

Sepanjang 4 bulan aku praktikal memang macam2 pengalaman yang dapat di kutip… owang kate melalui pengalaman2 yg pernah kite lalui larr yg dapat mematangkan kite…..so lebih afdal mase mude nie kite kumpul & kutip sebanyak mungkin pengalaman yang amat berharga betul  X????…

So untuk entry kali nie aku nak citer pengalaman2 manis sepanjang aku praktikal kat cini…. Aku nak citer yang baik2 jer walaupun ade jgk yg x baik..hehe
-
-
-
-
-


Antara pengalaman manis aku kat ofis ialah X laen dan X bukan dapat kenal & rapat ngan akak2 & abang2 ofis yang amat2 baik & mesra alam gitue…..  bez sangat  borak2 ngan diowang……. Mcm2 topic yg kiteowang discuss…memang sporting  glerr…..ade yg suke guraw2 + suke wat lawak bez sangat2…sure aku akan rindu  suasana2 mcm tue if aku dh abis praktikal nanti  :) ……….


                                   aku +ct + abg Kamal 

                                   akak2 ofis yg very2 sporting :) 





Selama aku praktikal kat citu pun X penah  rase stress & tension wat keje2 yang boss bagi…….maybe keje2 yg aku wat senang2 jer kot tambah plak boss xde larr strict  sangat….  Dye boleh consider ngan aku & amat2 paham my situation  …… maybe aku antara owang yg amat2 bertuah kot dapat bos macam tue….. hope if aku dapat keje kat mane2 nanti still dapat boss yang baik camtu jugak AMINNNN!!!!!!!!!!!!


Kowang nak taw sebab ape aku cakap boss aku yang terbaik??? Jom aku senaraikan why aku sangat2 suke boss macam boss aku tue:_

1-    Selama 4 bulan aku kat citu x penah pun dye marah@tengking@ seangkatan dengannyer  kat aku…….. nak tengok dye marah pun susah banggat…. I think ciri2 husband mithali memang ade kat dye…. Untung larr wife dye dapat husband camtu kan…… 

2-    Selama 4 bulan aku kat citu jugak aku dengar citer ramai owang minat@ admire  kat boss aku tue…… sampaikan ade sowang hamba allah nie siap tanye kat aku lagi… “ fiera rase bos fiera En A***** encem X????”  kowang rase jawapan camne yg aku bagi kat hamba Allah tue????hehehe  I think hamba Allah yg tanye soklan camtu kat aku pun sure minat gak  kat my boss….ntah larr wallahualam…  
    
3-    Bile dah lame aku kat ofis tue…. dah boleh di katakan tiap2 ari aku kene jumpe boss aku (kecuali time ofis cuti)  setiap kali aku tengok & renung  muke dye bru prasan yg boss aku nie encem gak & ade aura tersendiri yg boleh wat owang cair if tengok dye…hehehehehe patut larr ramai peminat pun…. Dye antara boss yg agak femes gak kat organisasi tue…..walaupun dah kawen saham tinggi  beb.. hehehe 

4-   Yang bez jgk about my boss dye amat2 komited wat keje…..kadang2 aku risaw tengok time dye bekpes & lunch pun xde… aku bukannyer jenis bizzybody tapi slalu nampak dye still kat ofis jer……kadang2 ade gak niat nak tnye boss tapi  X tertanyer pun….. by the way bukan senang nak cari boss yang amat2 komited dalam keje..kebanyakkan yg aku dengar from member2 yg dah keje, boss diowang suke ngelat…kowang taw x ngelat tue ape??? If x taw try cari maksud kat kamus dewan ok..hehe  ade gak boss member2 aku yang datang keje lambat, x pandai wat keje sangat & dok arap staf2 dye jer wat keje utk dye… tapi amat beza ngan boss aku sowang nie….  ( X lame lagi dye dah x jadi my boss dah coz aku pun dah nak abis praktikal sedeh plak rase huhu)

5-    Selain sume tue, yg aku paling suke bile time dye nak bagi keje kat aku… secara ikhlasnyer aku lebih suke lagi keje yang boss aku bagi berbanding keje2 yg staf  laen bagi… mybe keje yg boss bagi lebih mencabar kot & jenis aku plak suke kan cabaran so amat sesuai larr camtu… ape jer tugasan yg boss bagi aku buat sebaik mungkin….bukan niat nak bodek taw..aku  memang x pandai pun nk bodek membodek nie…huhu

6-    If aku nak keluar time ofis hour boss bagi jerr …. Memang aku suke sangat2….. senang nak mintak excuse….  Kowang jangan salah anggap plak taw, aku bukannyer keluar ofis suke-suki jerr but ade hal yg x blh dielakkan…. Amat senang nak explain pape hal ngan boss…. Mybe dye faham perangai2 student praktikal  especially mcm aku nie..hihihi 

7-    If aku nak discuss ape2 jer pun I think lebih senang discuss ngan boss berbanding staf2 lain….. mybe perwatakan dye (my boss) membuatkan aku boleh trust dye kot…. And mybe jugak sebab dye adalah my boss…. Tapi xde larr semua bende@perkara aku nak citer kat dye kan….  


Itu lar antara serba sedikit about my boss……sepanjang 4 bulan aku kenal dye…..  ramai member2 aku cakap aku amat2 beruntung dapat boss baik camni…. boss kowang camne plak??? Baik macam boss aku or sebaliknyer???

Kepade my boss (ENCIK A*****), Seandainya boss terbaca@ memang nak bace entry nie,  sy (fiera) nak wish thanz a lot coz sudi jadi my penyelia praktikum selama 4 bulan nie…. Banyak pengalaman 2 menarik yg saya dapat sepanjang praktikum  kat sini…… so sila kekalkan perwatakan2 anda yang baik2 tu...hehe saya nak mohon maaf sekiranyer selama saya kenal boss, mybe penah wat salah & silap @ penah buat boss terase or pape jer yg seangkatan dengannyer hope dpt dimaafkan  0-0 erk…… doa saya semoga boss berjaya dunia & akhirat….  You are good boss for me…mybe lepas abis praktikal nie sy akan teringat & miss kat Encik…  pape pun tingkatkan prestasi & kurangkan kontroversi  yea Encik hehe (pinjam tredmark melodi hihi)

  
                                           my boss~ kusyuknyer wat keje...snap pic pun boss x sedar!!!!!








-
-
-
-
-
Ape lagi erk yg kowang nak taw about my praktikum???? Hahhhh sure kowang nak taw kan ade owang ngorat aku ker x sepanjang praktikum berlangsung?????? Hisshh malu plak nak citer…kang kowang kate aku gedix plak…. Kalau boleh x nak larr dapat title tue…huhu  

ok2 aku citer erk pengalaman2 sensasi yang wujud..tapi kowang jangan pikir bukan2 taw aku xde niat nak mengedix pun just nak kongsi pengalaman jer..


 jom dengar pengakuan esklusif dari I>>>>>>>>>>>>>
-

-
-
-
Sepanjang 4 bulan aku kat tempat tue ade larr jugak beberape owang duk kias2 ngan aku….. secara peribadinyer memang aku paham sangat ape yg mamat2 tue maksudkan tapi depan diowang aku buat2 x paham…hehehe pandai x kite berlakon??  Selalu jugak aku dapat msg nak berkenalan & calling from owang2 @ nombor  yang aku x kenal… macammane diowang boleh dapat no tepon aku nie pun x tahu..memang pelik bin ajaib betul.. aku rase mula2 aku masuk ofis lagi dah ade orang tanye aku nie dah ade bf ker belum???? Memang aku jawab dah ade larr coz memang aku dah ade pun my lover…… tapi ade jugak yg jenis x paham bahase…huhuhu


Story 1
Yang kelakarnyer ade sowang mamat nie awal2 pagi masuk jer ofis terus datang kat area meja aku….kadang2 tue lame giler dye duk kat tempat aku & dok tengok aku ngah buat keje… kadang2  naik rimas + lemas  if aku ngah wat keje dye dok usha jer…. Sampaikan ade 1 ari tue dye buat surat & senarai kan 10 sebab why dye minat kat aku..fuhhhhh memang terbaik dari ladang lorrr…. Sifat2 yang x penah wujud dalam diri aku pun dye senaraikan…. Tapi kesian jugak aku tengok dye….selalu dye ajak aku keluar pegi jln2 & tengok wayang..tapi x penah kuar pun ngan dye….aku bagi alasan my bf marah…. Tu pun still x paham2 lagi….boleh plak dye cakap selagi aku x jadi isteri owang selagi tu larr sesape jer boleh kawan & kuar ngan aku… takut jugak dengar bile dye cakap camtu…. Tapi aku wat slumber badak jer…. Kepade owang yg saya maksudkan ini, mintak maaf banyak2 coz saya just boleh anggap awak x lebih dari kawan2 biase jer(kwn2 ofis)… doa saya 1 ari nanti awak akan jumpe seseorang yang baik & sayang awak seadanya…AMINNN!!!!!!!!


Story 2
Ade larr sowang mamat nie xtaw larr dye layak dipanggil  abg @ pakcik coz kdg2 tengok mcm dh tua jer… dye jaga kaunter depan pintu masuk bangunan yg aku praktikal tue… so nak X nak ari2 lar aku kene mengadap muka dye sebab  tempat duduk dye tue dekat dengan tempat aku nak punch card… memang aku perasan yg dye nie suke usha aku & senyum2 bile aku terpandang dye…kadang2 aku naik menyampah tengok cara dye usha aku macam gatal & miang jerr…. Kwn2 praktikal aku pun perasaan dye suka usha camtu…. Nak di jadikan citer sampai lah 1 ari tue lepas jer cuti raya aku datang ofis dengan tangan & kaki pakai inai…so memang merah menyala larr sebijik macam pengantin baru..hehehe  aku duduk larr atas kerusi yg dekat dengan tempat dye sebab mase tue aku tengah tunggu kawan aku (Ila) nak balek same2…. Mase aku tengah tunggu kawan datang tiba2 dye datang kat aku & dye cakap:_

Dye: cik saya nak mintak maaf banyak2 kalau kelakuan saya selama nie buat cik  X selesa….
Aku: eh kelakuan ape plak nie… saya x rase pape pun…  ( aku yg blur2 nie lagi lar bertambah blur bile tiba2 jer dye cakap cam tu…
Dye: tapi saya nak mintak maaf  banyak2 kat cik…selamat ari raya maaf zahir batin…lepas nie saya x kan kacaw cik …
Aku: eh saya x paham larr… kacau? Bile plak en kacau saya????!!!!!!!!!!!!
Dye: Cik baru kawen kan… selamat pengantin baru……
Aku: (hanya mampu tersenyum & blah dari situ)

*memang kelakar larr mamat tue…. Dye ingat aku dah kawen kot coz pakai inai …..  tapi memang aku prasan dye selalu usha aku..tapi depan dye aku wat x taw jer larr malas nak layan..hihihi


Story 3
Bab mesej & call jgn tanye larr coz macam2 nombor yg x di undang wujud dalam neset aku nie… yang peliknyer seingat aku, memang aku x penah bagi no kat owang yang aku  rase x perlu……tapi x taw plak camne diowang dapat no aku nie… memang no2 yg x di kenali aku wat x taw jer malas nak layan……if di  layan nanti laen plak jadinyer………….huhuhu




                                                     me possing maut...hehehe 







-
-
-
-
-
 Ape lagi erk yang aku patut share ngan kowang dalam entry nie????????????

Hahhhhhhhhhhh  now aku nak citer about kawan2 sesame praktikal ngan aku…….aku beruntung gak coz dapat2 kawan2 yg sekepala & geng ngan aku..so xde larr boring sangat……..
Jom view kawan2 yang sehati-sejiwa sepanjang aku praktikal :_

1-    Tamil & Vani……diowang student ukm…. First aku masuk cini tamil larr kawan aku coz dye pun praktikal  sama bahagian  & 1 ofis ngan aku…….. walaupun diowang non-muslim tapi very friendly….kiteowang selalu kongsi citer sepanjang praktikum… Every morning  lepas punch card kiteowang pegi bekpes same2….  Tapi diowang abis praktikal awal dari aku…. To Tamil & Vani I miss u so much, hope I can see uoll again………

2-    Ain from USM & Awin~ walaupun pertemuan kite kejap jer tapi kemesraan kite  macam dah kenal lame jer…bez sangat2 dapat borak2 ngan kowang…….

3-    Ina from UM & Sri from UTM ~  pertemuan kite memang x dirancang tapi keserasian kite terbukti  kite bertiga memang sesuai berkawan…..banyak kenangan2 yang manis selame kite praktikal kat cini……hope persahabatan kite nie berkekalan dunia & akhirat……..miss sangat2 kat kowang…….nanti kite jumpe ok......

4-   Siti from poli~ walaupun citi muda dari akak tapi kadang2 akak rase macam akak plak muda dari siti..hehehe (perasan muda plak erk) memang bez sangat2 dapat kenal + kawan + rapat ngan siti…… sure bile akak dah abis nanti  akak rindu siti……… thanz a lot coz sudi kawan ngan akak….  Banyak kenangan2 kite sepanjang akak praktikal kat cini…… walaupun nanti akak dah xde kat cini hope persahabatan kite berkekalan dunia & akhirat….. akak still ingat siti sampai bile2……. Abadie kan segala memory2 indah kite ok…… miss u so much……  
 
5-    To Ila + Fiza + K.wawa + K. Elly + Eni + Liza + Intan bez sangat dapat kenal & kawan ngan kowang………  ari2 fiera kat ofis bertambah2 ceria ngan kowang…………. Mizz u oll……. J  







                                                            Sri + me + ina > mkn ABC





                                             kiteowang at ofis>>>>>>>>>>>>>




                                                          ct & me>> possing depan cermin


_

-

-

-

-


ok uoll sampai cini dulu.... next time aku publish entry laen plak yek.......... selamat membace papai............

Selasa, 16 Ogos 2011

AKU ADALAH AKU

Aku adalah aku memang larr aku adalah aku kan.. x kan lar aku jadi owang lain plak..hihi so untuk entry kali nie aku nak elaborate pasal diri aku yang aku nampak & perasan tentang diri aku…  x taw larr if  pandangan kowang nampak aku camne kan… yealah kadang2 kite x prasan ape yang ade dalam diri kite but owang lain plak yang prasan…. Tapi pape pun aku just manusia biase.. x perfect pun… banyak kelemahan + kekurangan diri ini yang perlu diperbaiki lagi….
TeNtAnG AKU!!!!!!!
·        Murah dengan senyuman….. if aku jumpe owang yang aku kenal selalunyer aku yang senyum dulu sebelum owang yang aku jumpe tue senyum… tapi if aku senyum dye wat dek jer next time jangan arap larr aku nak senyum balek…huhu  (owang x kenal plak aku wat dek jer larr if aku senyum jugak kang dye ingat aku gilers.. x pun dye ingat aku syok kat dye plak..)
·        Agak peramah ngan sesape jer yang mengenali diri ini…. Aku boleh kawan jer ngan sesape… maybe disebabkan keperamahan aku nie kot mudah jer dapat kawan if pegi mane2… kadang2 ibu aku pun agak risaw ngan kawan2 yang aku baru kenal…bak kate cikgu aku mase fom6 dulu…. “aku nie campak kat mane2 pun still boleh hidup”….huhu mendalam gak kate2 cikgu tue…
·        Sangat suke budak2+kanak2+ baby2….hehehe memang febret aku main@ layan budak2…. If dapat jage budak2 rase cam 1 kepuasan taw dalam diri nie… if rase stress@tension dapat main@dukung budak2 rase hilang stress@tension tue....  That why larr aku suke pegi tadika+taska+umah anak2 yatim coz dapat main2 ngan budak2………nak tunggu anak sendiri ntah bile larr baru dapat kan….hehe tapi if  boleh aku nak anak kembar…. Dapat save pregnant+bersalin betul x…. ishh kalau kowang nak dengar aku citer pasal budak2 nie sampai esk pun x abis coz memang my febret topic….
·        Amat2 tak  suke kucing @ haiwan yang seangkatan dengannyer ( haiwan2 berbulu)…. Adik2 aku+kwn2 aku lain coz diowang amat suke kucing but not me… aku memang geli giler if kucing datang kat aku+gesel2 kat kaki aku or duduk atas riba aku memang aku tepis & jerit kuat2…. Sampai sekarang aku still x dapat lagi jawapan why aku amat geli ngan kucing….  Kowang ade cadangan x camne nak wat suke kucing??????
·         Adakalanyer seowang yg sangat sensitive….. biase arr kite kan pempuan ade mase2 tertentu ati nie rase sensitive & kadang2 jadi strong giler…….  If ade part2 yang wat aku sensitive  rase cam nak nangis jer… tapi if ade owang ngate @ mgumpat, aku x kan nangis depan dye.. malu kott…hehe.. tapi tahap kesensitifan aku nie lebih ketara if owang2 yang aku sayang marah@ngumpat@leser kat aku…. Memang ironie giler lorrr……. Walau camne pun aku rase tahap kesensitifan aku nie masih boleh di kawal & di perbaiki lagi..hehehehe
·        Jenis yang manja but not mengade-ngade….. tolong paham betul2 erk maksud manje but not mengade-ngade coz aku cukup x suke owang yang perangai mengade-ngade nie… tahap kemanjaan aku nie pun xde lar sampai tahap kronik sampai owang menyampah tengok… just manje  like sedap mata memandang jer…hehehe aku bukannyer manje ngan sume owang..manje ngan ibu+abah+adik2+bf memang harus larr kene manje2 gitu… & bukan manje 24 jam taw…ade mase2 tertentu jer yg boleh kite manje2 ponwww………
·        Boleh simpan rahsia…..ape2 rahsia larr termasuk rahsia negara..huhu.. so yang nie kowang jangan risaw ok..aku nie bukan jenis mulut tempayan… any problem yang kowang penah citer kan aku still lagi rahsia kite… aku x kan citer kat owang….ape yang kowang luahkan kat aku still lagi rahsia & terpelihara..hehe aku jugak boleh jadi seowang pendengar yang baik if kowang nak share & nak suh aku bagi pendapat pape pun boleh jer….kalau boleh tolong insyaallah aku tolong… Boleh jadi kaunselor nie hehe..  so don’t worry about me oraitt……..:)
·        Kadang-kadang seowang yang tegas & agak garang..hehehe kite kan  KAK LONG of coz larr kene tegas siket jerr.. if aku handle sesuatu program@projek kat Kampus dulu  pun agak tegas & garang jugak kot… x kire arr ngan pempuan or lelaki…sama rata jer aku layan …..  tapi tegas & garang camne pun still lagi boleh tolak ansur & friendly……J
Etue lar antare sedikit sebanyak ciri2 yang wujud dalam diri aku yang aku boleh detect …..banyak lagi yang aku perlu perbaiki… mane yang ok tue harus larr di kekalkan……. K larr sampai sini dulu..jumpe lagi di entry lain….thanx coz sudi bace ape yang aku taip nie…. papaiiiiiiiiiiiiiiiiii

>
>
>
>
>
>


                                       me & Farah Nadia at Pantai Tanjung Bidara, Melaka      
                                                 
                                 me & Aqiff at pantai ape ntah lupe plak tp kat area kelantan...

                                   me & Irfan mase anta mak long& pak long nak pegi haji....

me at makam mahsuri Langkawi..........

Hitam Putih Masa Depan

Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban

Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan

Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan
 
Artist: Sheila Majid