Selasa, 8 Mac 2011

BILA AL-QURAN MULA BERBICARA

Waktu engkau masih kanak-kanak............. kau laksana kawan sejatiku Dengan wudu', Aku kau sentuh dalam keadaan suci, Aku kau pegang

Aku,kau junjung dan kau pelajari Aku engkau baca dengan suara lirih atau pun keras setiap hari Setelah selesai engkau menciumku mesra

Sekarang engkau telah dewasa ............... Nampaknya kau sudah tak berminat lagi padaku...Apakah Aku bahan bacaan usang yang tinggal sejarah...?

Menurutmu, mungkin aku bahan bacaan yang tidak menambah pengetahuanmu Atau,menurutmu aku hanya untuk anak kecil yang belajar mengaji.......

Sekarang, Aku tersimpan rapi sekali; sehingga engkau lupa di mana Aku tersimpan Aku sudah engkau anggap hanya sebagai pngisi setormu. Kadang kala Aku dijadikan mas kawin agar engkau dianggap bertaqwa Atau Aku kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan Kini Aku lebih banyak tersingkir, dibiarkan dalam kesendirianm kesepian.

Di dalam almari, di dalam laci, aku engkau pendamkan.

Dulu...pagi-pagi...surah-surah yang ada padaku engkau baca beberapa halaman.

Di waktu petang, Aku kau baca beramai-ramai bersama temanmu di surau.....

Sekarang...seawal pagi sambil minum kopi...engkau baca surat khabardahulu.Waktu lapang engkau membaca buku karangan manusia Sedangkan Aku yang berisi ayat-ayat yang datang dari Allah Azzawajalla,

Engkau abaikan dan engkau lupakan...

Waktu berangkat kerja pun kadang engkau lupa baca pembuka surah2ku(Bismillah). Di dalam perjalanan engkau lebih asyik menikmati musik duniawi. Tidak ada kaset yang berisi ayat Allah yang terdapat di dalam keretamu Sepanjang perjalanan,radiomu selalu tertuju ke stasyen radio kesukaanmu. Mengasyikkan. Di meja kerjamu tidakada Aku untuk kau baca sebelum kau mulai kerja Di Komputermu pun kau putar musik favoritmu Jarang sekali engkau putar ayat-ayatku.........E-mail temanmu yang ada ayat-ayatku pun kau abaikan Engkau terlalu sibuk dengan urusan dunia mu




Benarlah dugaanku bahawa engkau kini sudah benar-benar hampir melupaiku Bila malam tiba engkau tahan bersekang mata berjam-jam didepan TV. Menonton siaran telivisyen Di depan komputer berjam-jam engkau betah duduk Hanya sekedar membaca berita murahan dan gambar sampah

Waktupun cepat berlalu......... Aku semakin kusam dalam laci-laci mu Mengumpul debu atau mungkin dimakan hama Seingatku, hanya awal Ramadhan engkau membacaku kembali Itupun hanya beberapa lembar dariku. Dengan suara dan lafadz yang tidak semerdu dulu Engkau pun kini terangkak-rangkak ketika membacaku

Atau,waktu kematian saudara atau taulan mu Bila engkau di kubur sendirian menunggu sampai kiamat tiba Engkau akan diperiksa oleh para malaikat suruhanNya Apakah TV, radio ,hiburan atau komputer dapat menolong kamu?

Yang pasti ayat-ayat Allah s.w.t yang ada padaku menolong mu Itu janji Tuhanmu, Allah s.w.t. Sekarang engkau begitu enteng membuang waktumu...Setiap saat berlalu... Dan akhirnya..... kubur yang setia menunggumu........... Engkau pasti kembali, kembali kepada Tuhanmu Jika Aku engkau baca selalu dan engkau hayati... Di kuburmu nanti.... Aku akan dating sebagai pemuda gagah nan tampan. Yang akan membantu engkau membela diri Dalam perjalanan ke alam akhirat.

Dan Akulah "Al-Qur'an",kitab sucimu Yang senantiasa setia menemani dan melindungimu. Peganglah Aku kembali.. ..bacalah aku kembali aku setiap hari. Karena ayat-ayat yang ada padaku adalah ayat-ayat suci. Yang berasal dari Allah Azzawajalla Tuhan Yang Maha Pengasih dan Maha Pemurah Yang disampaikan oleh Jibril melalui Rasulmu

Keluarkanlah segera Aku dari almari, lacimu....... Letakkan aku selalu didepan meja kerjamu. Agar engkau senantiasa mengingat Tuhanmu. Sentuhilah Aku kembali... Baca dan pelajari lagi Aku.... Setiap datangnya pagi,petang dan malam hari walau secebis ayat Seperti dulu.... Waktu engkau masih kecil. Di surau kecil kampungmu yang damai Jangan aku engkau biarkan aku sendiri.... Dalam bisu dan sepi....

Maha Suci Allah, yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. Semoga bermanafaat.


EPY BESDAY ADIKKU................

  •  6 MAC 2011 genaplah usiamu 16 thn.......... kejap jer mase berlalu kan.... sedar x sedar adik k.long sorang nie dah meningkat remaja & dah nak jadi anak dara pun..hehe... 
  • Buat NUR FALIHAH BT MD ISA @ KAK NGAH @ KAK BELL SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN YG KE 16...... 
  • Semoge ape yg kak ngah impikan menjadi kejayaan...
  • mulakan azam dan semangat yg baru ok sempena besday nie...
  • k.long harap KAK NGAH belajar rerajin + berjaye capai cita2 kak ngah...   
KENANGAN MANIS KU BERSAMA KAK NGAH MASA KECIK
  1. Pergi berjalan beraya di umah sedare mare di kampung ibu di Kedah... seronok nak kutip duit raye..best sangat mase tue kak ngah kecik lagi maybe umur dalam 2-3 tahun kot... kite pergi beraya dengan kak bee + kak yon + kak salma....yg kelakar nyer mase tue kiteorang dah x larat nak pegi raye lagi & nak blek umah tok jer tapi kakngah plak excited nak beraye lagi so nak x nak kiteorang pun terpakse larr ikut jugak cakap kakngah kan di sebabkan kakngah paling kecik + comel antare kiteorg... penat woo mase tue dah larr kene berjalan tengah2 panas tapi bile ingat balek kenangan nie rase cam nak ulang balek....but sume tue dah jd kenangan abadi dlm hidupku....... zaman kanak2 yg takkan dilupekan....
  2.   mase kecik2 dulu mase tue umur ku dlm 7-8 thn kot selalu maen mak2 dengan kakngah.... kaklong ingat lagi mase tue kakngah baru umur setahun lebih tapi perangai macam orang dah besar....kaklong selalu ajak kakngah maen mak2 & maen masak2 dengan mainan masak2 yg abah beli utk kaklong and then kak ngah pun amat bersemangat nak maen & x nak berhenti maen... puas jugak kaklong pujuk suh berhenti maen sebab kaklong dah penat mase tue........kalau larr mase boleh berputar kembali rasenyer kaklong nak sangat2 maen camtu lagi...tapi sekarang kitekan dah besar if orang tengok kite main mainan masak2 mesti org ingat kite nie dah G**A @ S***L...hahahahaha....
  3. lagi kenangan yang kaklong still ingat lagi mase kite duduk kat Salak dulu2.....petang2 kite slalu ronde2 naik moto kat kawasan taman perumahan kite kan... best taw sebab bile kite ronde berdua mesti ade org nak mengorat... hahaha tapi kaklong mase tue garang giler kan if ade org cam nak ngorat kite kaklong mesti marah balek.....sebab muke orang tue ntah ape2 & menyampah tengok......heheheheh
NIE PIC2 KAKLONG + KAKNGAH

KHAS BUAT ADIKKU FALIHAH>>>>
Artist : Imran Ajmain
Lirik Lagu : Imran Ajmain - Selamat Ulang Tahun Sayang
Imran Ajmain - Selamat Ulang Tahun Sayang

Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita 'kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu
 

Jumaat, 4 Mac 2011

Petua untuk mencantikkan kulit muka


1.  Tomato dan epal boleh digunakan untuk melicinkan kulit. Caranya, parut tomato atau
epal yang cukup masak, kemudian gosokkan perlahan-lahan pada wajah dan leher.
Gelatin pada tomato boleh menghilangkan parut. Biarkan selama 20 minit dan selepas
itu cuci dengan air suam. Amalkan selalu untuk hasil yang memuaskan.

2.  Serbuk kulit kayu manis yang dicampur dengan bedak sejuk dan sedikit air boleh
digunakan untuk menghilangkan jerawat. Caranya, sapu campuran tadi pada muka
sebelum tidur. Jika diamalkan, jerawat akan hilang dan muka akan menjadi lebih
licin.

3.  Ambil kayu cendana, basahkan dengan air dan asah pada batu. Kemudian sapukan
ia pada jerawat dan hasilnya pasti memuaskan.

4.  Kulit pisang emas boleh digunakan untuk menghilangkan parut jerawat. Caranya,
sapukan kulit pisang tadi pada bekas parut. Lakukan setiap hari hingga kesan itu
hilang.

5.  Ambil segenggam kacang hijau, dikisar halus lalu dicampur sedikit kuning telur.
Kacau hingga rata ramuan tadi dan disapu pada muka perlahan-lahan. Setelah
lebih kurang 15 minit, basuh muka dengan menggunakan air suam. Hasilnya
kulit muka akan cerah dan berseri.

6.  Ambil segelas susu segar, sapu pada muka dan gosok-gosok hingga rata, melekit,
dan kering. Cuci dengan air suam dan lakukan dua kali seminggu. Anda akan  mendapat
                           kulit muka yang gebu dan licin.

Selasa, 1 Mac 2011

HIDUP SEORANG INSAN YG DIGELAR STUDENT-PART 2

SALAM TO U ALL...............

  • hari ni KEYRA nak citer pasal assignment yg semakin menimbun2........ ingat kan dah sem last nie boleh larr relax2 + enjoy2 + shopping2 + honeymoon2 opsss terlebih sudah...hihihi tapi sumer tue just dapat berangan jer......  x jadi kenyataan pun... yg betulnyer KEYRA kene wat assignment yang memang banyak dan susah dan agak mencabar dan payah dan rase cam x nak wat jerr...:( 

  • sem nie memang agak mencabar jugak larr coz KEYRA ade amik kelas sorang lecture nie yang agak cerewet everythings.........nyesal gak amik kelas dye tapi nak wat camne........nasi dah jadi bubur.... sedeh kite taw....... kalau lah dye bagi assignment yang senang + simple  ok jugak kan.....   tapi sebaliknyer plak...

  • KEYRA rase nak jerit jer kat telinge dye and then cakap " lecture tolong lah jangan bagi assignment yang susah2...kiteorang malas larr nak wat & nak cari bahan2 yang ntah pape tue.... pastu bile kiteorang tanye lecture bukannyer nak jawab mengikut kehendak soklan but lecture dok merapu jer cakap mende laen...ishhh ape kes nie????" 

  • rasenyer x terlepas nak cakap kat depan lecture camtu kan just cakap dalam atie boleh lah..hehehehenow KEYRA dok ngandap assignment dye nie... tension gilerrrrrr beb!!!!!!!!!!!!!!!

nie larr keje student bile dapat assignment...sure kene cari bahan at libry




<jadi MC untuk program under DPP> nie pun tugas student jugak taw






 hurmmm.... kan best if jadi lecture duduk kt tempat camni nie + just bagi jer assignment kat student + boleh jugak possing2 macam nie...hehehehe (berangan  jadi lecture)

PENAWAR HATI

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini
ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar
motivasi Datuk Dr.. Haji Fadzilah Kamsah.

1.. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah
yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan
hatiku bersih"

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur
- Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa
diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan
mencetuskan semua perkara kebaikan.

3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati
dan menenangkan minda.

4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa,
penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah"
sebanyak 3X.

5. Berma'af-ma' afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf
perlu sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali
mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri
sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya.. ....(perkara yang elok-elok
belaka)



7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum
tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak
aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat,
aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum
tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya -
CUBALAH!!).

8.. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan
perkara-perkara kejahatan.

9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu
kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).

10. Kekalkan wuduk.

11. Bersedekah.

12. Belanja orang makan.

13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat.

14. Berkawan dengan ulama.

15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi) .

16. Pesan pada orang, jadi baik.

17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang
mengumpat.