Khamis, 11 Ogos 2011

PAHIT MANIS SEPANJANG BERGELAR STUDENT PRAKTIKAL

KADANG-KADANG TUHAN SENGAJA HILANGKAN MATAHARI..
KEMUDIAN DIA DATANGKAN HUJAN  & KILAT ..
PUAS KITA MENANGIS MENCARI DI MANA MATAHARI..
RUPA-RUPANYA ALLAH NAK HADIAH KAN KITA pelangi..

Salam 1 Malaysia… For entry kali nie aku nak citer kisah aku sepanjang praktikal@ Latihan Industri  kat  &%%^@#@$&^...... Maybe sape yang kenal aku sure taw kan kat mane aku praktikal…. Yang x taw tue buat2 lar taw coz rase malas plak nak bagi taw tempat aku praktikal..hehehe sory uollss…….
Kisahnyer bermula di sini…tutttttttttttttttt
Semua owang sedia maklum kan yang aku nie student UUM Sintok, Kedah so untuk kos aku nie ade option same ade nak wat praktikal@tesis@take subject….. setelah pikir punyer pikir….. tilik punyer tilik & survey punyer survey lastly aku pilih praktikal berdasarkan kepada teori2 & andaian2 aku sendiri… antarenyer aku pikir if aku amik praktikal maybe aku dapat banyak pengalaman sebelum keje nanti…. Aku nak wat praktikal kat area umah aku jer coz dah lame kan duk berjauhan ngan family so nie lar time yang sesuai untuk aku spare time with my family sebelum dapat keje kat mane2 nanti….
So beserta ngan andaian2 tersebut aku pun try lar send resume kat 3 organisasi    # 2 private 1 gomen # dan result yang aku dapat akhirnyer ini lah tempat praktikal aku….
Sedar x sedar dah nak masuk 3 bulan aku di sini.. tinggal lagi 1 bulan untuk aku tamat praktikal…..dengan jujur n ikhlas ati memang aku dah x sabar nak cepat2 abis…. Coz banyak jugak cabaran n dugaan selama aku kat sini………
Ari pertame masuk opis macam2 diowang interview aku… tapi x pe aku x kisah coz biase lar tue salam perkenalan kan memang macam tue…. Tapi yang aku agak terase jugak kebanyakan soklan yg diorang tanyer tue lebih menjurus ke soalan peribadi bukannyer soklan umum… nasib bek lar aku nie pandai menjawab & menepis soklan2 yang menyeleweng macam tue…. Kowang nak taw contoh soklan yg diowang tanyer ker????hehehe kowang teka larr but soklan2 tue memang xde dalam final exam…J
Bulan first aku kat opis tue aku rase owkey jer…. Tapi bile dah lame sket rase macam ade yang x kene jer…. Kadang2 cara staf2 kat citu ( bukan semue staf) usha aku macam aku wat salah besar jer…tapi rasenyer memang aku xde salah pape pun… yang aku agak pelik bin ajaib dalam opis tue ade jugak sowang budak praktikal tapi aku tengok xde plak diowang usha budak tue macam diowang usha aku…huhu nak sedap kan ati aku yang memang x brape nak sedap nie aku wat bodo jer lar..asalkan diowang x kacaw aku owkey arr tue…
So prinsip hidup aku senang jer selagi owang  x kacaw hak & ketenteraman aku kire owkey lar & aku pun x kan kacaw hak owang.. papepun kene think positive… so aku wat lar keje yang bos bagi... tanpa mempedulikan keadaan sekeliling… (ayat pasrah).
Maybe nasib aku lebih baik kot daripade member2 praktikal aku yang lain coz aku dapat bos@penyelia praktikum yang ok+sporting+memahami+take care…… dye xde lar strict sangat & senang if aku nak discuss pape about my praktikum… tapi walau pun dye sporting  aku jarang citer ape2 problem aku yang wujud dalam opis…if aku dah x tahan@ x mampu  baru lar aku citer tue pun x detail…. Aku risaw jugak if aku citer nanti wat dye susah ati & tambah tekanan dye plak dok pikir problem aku nie… dah lar dye pun agak busy ngan keje2 opis…. Tambah plak kene handle student praktikal mcm aku nie… lagi bertambah2 tekanan dye..  aku pun risaw jugak if selalu aku dok mengadu kat dye nanti dye ingat aku nie mengade-ngade + gedix..hehe x best lar macam tue kan..So aku pendam jer lar… tuhan jer yang taw ape yang aku rase…..huhu ( sedeh plak ayat nie)..
Walau camne pun hidup perlu diteruskan……..biar lar ape owang nak kate pasal aku yang penting aku tau sape aku…. Jenis aku plak apa yang aku nak wat x suke di pengaruhi owang lain biarlah aku wat ngan kehendak ati aku yang suci murni nie..hehehe so ari2 yang berlalu di opis aku tempuhi dengan slumber badak jer… ape yang owang cakap aku x amik pot langsung walaupun ade jugak kata2 leser yang terlekat kat ati nie……..
Kowang sure nak taw kan kate2 diowang yang wat aku terase>>> maybe if owang laen x kisah kot ngan kate2 macam tue tapi bagi aku yang ati selembut sutera nie…ishh perasanyer hehe memang agak terluka jugak larr…

-
-
-  Jom view kate2 owang kat aku:_

Insiden 1 DALAM OPIS
owang:  ko nie adik cara pakaian ko macam pegawai larr…
  Aku :   x de lar.. saya rase mcm owang lain jugak biase2 jer…
Owang: memang stail dressup ko macam nie ker??
Aku:     aha sy memang pakai macam nie… kenape x blh ker?
Owang: bukan x blh tp pakai yg simple2 n biase2 dah lar…
( boleh x kowang tolong jelaskan mcm mane pakai yang simple2 n biase2??
Bagi aku dressup aku pegi opis tue lar yang paling simple n biase coz if aku kuar pegi jalan2@ mane2 memang luar biase..hehehe
Lepas owang tue kate macam tue kat  aku.. aku balek n muhasabah diri macam mane nak pkai yang biase2…ishhhh pelik larr…. Conclusion is pakai jer ape yang aku rase nak pakai… asal aku epy..hehehe)

Insiden 2 DALAM SURAU (BULAN RAMADHAN)
Owang:  Aikk adik pun ade jugak kat sini
Aku   : yea lah sy nak solat zohor… memang selalu sy dtg sini..
Owang: x sangka plak adik solat...
Aku   : larr sy kan owang Islam memang larr wajib solat…
Owang: yealarr mane tau ingatkan owang macam adik nie x solat!!!!
( astaqfirullah al azim….. sampai macam tue sekali pandangan diowang kat aku…. Teruk sangat ker aku nie sampaikan diowang boleh wat andaian yang bukan2.. tue nasib baik aku dapat kesan yang lain2 ntah ape lar yang diorang mengata aku pun x taw….) 


Insiden 3 DALAM OPIS
Owang : adik ko dah ade bf?
Aku   : teka lar.. rase2 sy ade bf x?
Owang : x kan owang macam ko nie x dek bf…mesti ade kan.. nak tengok
   pic bf ko boleh??
Aku   : nanti lar sy tunjuk….
Owang : ko praktikal kat sini ade x sesape yang nak berkenalan?
Aku   : kenapa plak  a**k  tanye macam tue?
Owang: bukan ape ko kene jage2 sket kat sini memang owang main skandal.. a**k takut  ko jadi mangse keadaan jer..  lebih2 lagi suami owang ramai yang cari skandal anak2 dara@ student praktikal macam ko nie… so ati2 lar..
Aku   : owhh yeke.. sape yang penah jadi mangse.. & sape plak owang yang suke cari  skandal tue….
Owang : ohh yang tue a*a* x boleh lar citer kat ko… ko kene taw2 sendiri arr..
Aku   : blurrr…..larr kalau camtu macam mane sy nak taw if a*a* x bagi taw sape owang tue…
Owang: alarr ko kene pandai2 lar.. jangan percaye kat owang sangat.. jangan amik suami owang…. Bahaye taw skandal ngan suami owang…….. if ko kat tempat isteri owang tue mesti ko akan rase cam mane isteri dye rase….@@%$^%&*&(&(*%#$@ 
( fuhhhhhhhhhhh… memang menyengat betul ayat nie…  x boleh blahh….ikut kan ati aku memang aku nak sound jer..tapi tahap kesabaran tue still ade… actually ade lagi ayat2 bisa yg laen tapi malas larr nak publish kat sini… biar aku+ owang yg cakap tue jer taw…  stail dye cakap macam lar aku nie tergedix2 sangat nak husband owang……… common larr… if x taw keterangan lanjut jangan lar suke-suki jer tuduh aku… niat aku nak datang citu bukan untuk cari husband owang but untuk cari pengalaman keje….. x kan lar aku kene cakap visi n misi aku kat setiap owang kat dalam opis tue kott……. Memang aku terase giler bile diowang cakap  ayat2 macam tue…. Cara diowang cakap tue seolah2 menuduh aku memang ade skandal ngan husband owang… sedeh kite taw… rase cam nak nangis jer.. tapi camne pun kne be strong.. hidup perlu di teruskan  betul x…L L L
Wokey lah sampai di sini dlu entry aku…. Hope ari2 yang mendatang penuh dengan ketenangan buat ku…………… daaaaaaaaaaaa


    

5 ulasan:

zuE_d0icare berkata...

aku rase bab pakaian 2 mmg kelakar.. asal lak nk jd isu,,, suke hati la,.. dorg jelous ngn ko 2,,, hehehe

ierakeyra berkata...

Zue: memang kelakar pn.. tapi geram pun ade ngan perangai diowang camtu.... pape pn thanx coz sudi bace n komen my blog.............

Tanpa Nama berkata...

xpe tgl brape hari jea lgi lps nie xpyh bersua muka dengan mereka semua dah.

Tanpa Nama berkata...

aku rase ape yg ko rase..hahahah.. walaupon aku baru sebulan ja praktikal.hahahahahahh

Tanpa Nama berkata...

aku praktikal aku rapat kn diri dgn staff paling senior, xder saper nk kondem aku sngat walaupun ada yg kondem, aku lawan balik, dulik apa aku, first2 lg masa aku strat msuk, aku nir jenis serius sikit dan x takut kena buang, sbb masa blajar dah amek part time lebih setahun, so aku dah ada pengalaman macam mana nk kawal keadaan, pastikan korang seorang yg tegas, keyakinan tinggi, tidak tergagap masa bercakap dan banyak lagi, dgn kata lain sebelum praktikal mula cari modal insan korang, sbb keje gan akak veteran nie problem cuma bnyak mulut dgn kloni2,

Catat Ulasan