Selasa, 16 Ogos 2011

AKU ADALAH AKU

Aku adalah aku memang larr aku adalah aku kan.. x kan lar aku jadi owang lain plak..hihi so untuk entry kali nie aku nak elaborate pasal diri aku yang aku nampak & perasan tentang diri aku…  x taw larr if  pandangan kowang nampak aku camne kan… yealah kadang2 kite x prasan ape yang ade dalam diri kite but owang lain plak yang prasan…. Tapi pape pun aku just manusia biase.. x perfect pun… banyak kelemahan + kekurangan diri ini yang perlu diperbaiki lagi….
TeNtAnG AKU!!!!!!!
·        Murah dengan senyuman….. if aku jumpe owang yang aku kenal selalunyer aku yang senyum dulu sebelum owang yang aku jumpe tue senyum… tapi if aku senyum dye wat dek jer next time jangan arap larr aku nak senyum balek…huhu  (owang x kenal plak aku wat dek jer larr if aku senyum jugak kang dye ingat aku gilers.. x pun dye ingat aku syok kat dye plak..)
·        Agak peramah ngan sesape jer yang mengenali diri ini…. Aku boleh kawan jer ngan sesape… maybe disebabkan keperamahan aku nie kot mudah jer dapat kawan if pegi mane2… kadang2 ibu aku pun agak risaw ngan kawan2 yang aku baru kenal…bak kate cikgu aku mase fom6 dulu…. “aku nie campak kat mane2 pun still boleh hidup”….huhu mendalam gak kate2 cikgu tue…
·        Sangat suke budak2+kanak2+ baby2….hehehe memang febret aku main@ layan budak2…. If dapat jage budak2 rase cam 1 kepuasan taw dalam diri nie… if rase stress@tension dapat main@dukung budak2 rase hilang stress@tension tue....  That why larr aku suke pegi tadika+taska+umah anak2 yatim coz dapat main2 ngan budak2………nak tunggu anak sendiri ntah bile larr baru dapat kan….hehe tapi if  boleh aku nak anak kembar…. Dapat save pregnant+bersalin betul x…. ishh kalau kowang nak dengar aku citer pasal budak2 nie sampai esk pun x abis coz memang my febret topic….
·        Amat2 tak  suke kucing @ haiwan yang seangkatan dengannyer ( haiwan2 berbulu)…. Adik2 aku+kwn2 aku lain coz diowang amat suke kucing but not me… aku memang geli giler if kucing datang kat aku+gesel2 kat kaki aku or duduk atas riba aku memang aku tepis & jerit kuat2…. Sampai sekarang aku still x dapat lagi jawapan why aku amat geli ngan kucing….  Kowang ade cadangan x camne nak wat suke kucing??????
·         Adakalanyer seowang yg sangat sensitive….. biase arr kite kan pempuan ade mase2 tertentu ati nie rase sensitive & kadang2 jadi strong giler…….  If ade part2 yang wat aku sensitive  rase cam nak nangis jer… tapi if ade owang ngate @ mgumpat, aku x kan nangis depan dye.. malu kott…hehe.. tapi tahap kesensitifan aku nie lebih ketara if owang2 yang aku sayang marah@ngumpat@leser kat aku…. Memang ironie giler lorrr……. Walau camne pun aku rase tahap kesensitifan aku nie masih boleh di kawal & di perbaiki lagi..hehehehe
·        Jenis yang manja but not mengade-ngade….. tolong paham betul2 erk maksud manje but not mengade-ngade coz aku cukup x suke owang yang perangai mengade-ngade nie… tahap kemanjaan aku nie pun xde lar sampai tahap kronik sampai owang menyampah tengok… just manje  like sedap mata memandang jer…hehehe aku bukannyer manje ngan sume owang..manje ngan ibu+abah+adik2+bf memang harus larr kene manje2 gitu… & bukan manje 24 jam taw…ade mase2 tertentu jer yg boleh kite manje2 ponwww………
·        Boleh simpan rahsia…..ape2 rahsia larr termasuk rahsia negara..huhu.. so yang nie kowang jangan risaw ok..aku nie bukan jenis mulut tempayan… any problem yang kowang penah citer kan aku still lagi rahsia kite… aku x kan citer kat owang….ape yang kowang luahkan kat aku still lagi rahsia & terpelihara..hehe aku jugak boleh jadi seowang pendengar yang baik if kowang nak share & nak suh aku bagi pendapat pape pun boleh jer….kalau boleh tolong insyaallah aku tolong… Boleh jadi kaunselor nie hehe..  so don’t worry about me oraitt……..:)
·        Kadang-kadang seowang yang tegas & agak garang..hehehe kite kan  KAK LONG of coz larr kene tegas siket jerr.. if aku handle sesuatu program@projek kat Kampus dulu  pun agak tegas & garang jugak kot… x kire arr ngan pempuan or lelaki…sama rata jer aku layan …..  tapi tegas & garang camne pun still lagi boleh tolak ansur & friendly……J
Etue lar antare sedikit sebanyak ciri2 yang wujud dalam diri aku yang aku boleh detect …..banyak lagi yang aku perlu perbaiki… mane yang ok tue harus larr di kekalkan……. K larr sampai sini dulu..jumpe lagi di entry lain….thanx coz sudi bace ape yang aku taip nie…. papaiiiiiiiiiiiiiiiiii

>
>
>
>
>
>


                                       me & Farah Nadia at Pantai Tanjung Bidara, Melaka      
                                                 
                                 me & Aqiff at pantai ape ntah lupe plak tp kat area kelantan...

                                   me & Irfan mase anta mak long& pak long nak pegi haji....

me at makam mahsuri Langkawi..........

Hitam Putih Masa Depan

Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban

Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan

Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan
 
Artist: Sheila Majid

BERBUKA PUASA DI KAMPUNG MELAKA

13 RAMADHAN & 14 RAMADHAN
Kiteowang 1 family balik kg abah di Kuala Sg Baru, Melaka…. Bertolak dari umah + - pukul 12.30 tengah ari & sampai kg pukul 2.00 ptg…..  bez sesangat coz dapat berbuka ramai2 kat kg…. walaupun aku x pose time tue…hihihihi……  tapi aku berlakon larr wat2 mcm pose….:)
Petangnyer plak family aku & family makcik & atuk go tue hospital Tanjung Bidara melawat atuk sedara sakit…. Sampai jer hospital ramai jugak lar sedare-mare yg ngah melawat…. Kecoh giler time tue coz bawak budak2 kecik sampaikan nurse suh budak2 dok luar.. but Sedeh jugak tengok atuk sedare aku sakit.. x larat nak bangun  just dok baring2 atas katil jer…hope atuk cepat2 lar sembuh coz dah nak raye nie…..
Time nak balek umah lepas pegi hospital kiteowang jalan2 kat kawasan tepi2 pantai area tanjung bidara (jalan ngan kete lerrr.. x larat nak jalan kaki)… bawu aku taw yang kawasan tue banyak jugak resort2 + calet2+ motel+ homestay2…… sumenyer swettz2  sangat…. Rase cam tenang jer coz sumenyer area tepi pantai…
Sampai jer umah area pukul 6.30 ptg gitue..so ape lagi kelam-kabut lar prepare nak bukak pose  plak.. .. nasib bek larr makde dah masak mee goreng kat umah dye siap2 & terus bawak kat kg… kiteowang plak just beli kuih-muih + air + buah2  kat pasar ramadhan jer… very simple kan….
Lepas jer azan maghrib maknenyer dah boleh berbuka (boleh makan puas2)…. ape lagi pakat serbu lar memasing…. Macam larr makanan tue x cukup…hehe
Antara yang ade mase berbuka ramai2 tue; atuk+ makcu+ pakcik+ makcik+ abah+ ibu+ pakde+ makde+ paklang+ maklang+ aku+ Lieya (K.ngah)+ Faiq + Jihah+ Fadli+ Bella+ Dieya+ Ijam+ Angah+ Fendi+ Wawa= just 21 owang jer…. Ade lagi yang x balek kg join kiteowang……….. hope raye nanti dapat larr berkumpul ramai2.. baru meriah maen mercun reramai….:)
Yang aku bez sangat kg abah nie coz keakraban diorang adik beradik memang tip- top… xde nk gaduh2+ marah2 macam owang lain… still cool jer.. & saling backup mem backup antara diorang… .. nie yang membuatkan aku betul2 salut kat family abah aku nie… pandai nenek +atuk aku ajar anak2 diorang kan… yealah ramai jugak taw adik-beradik abah aku < 8 bradik>….tapi still mesra alam gitue… aku pun jadi slumber arr.. xde larr segan2 hehe……if raye lagi meriah coz diowang suke borak2….hope perhubungan nie berkekalan dunia+ akhirat amin………
Now mase untuk kite layan pic2 time berbuka pose ramai2…. Ari 1st & ari 2nd
-
-
-
-
-
-











Khamis, 11 Ogos 2011

Nora
Renungan Terakhir


Sebelumnya kau pergi
Renunglah ku di sini
Kerna mungkin terjadi
Kita takkan bersua lagi
Anggaplah pertemuan ini
Mungkin yang terakhir
Dan tak usah
Kita kesali
Atas apa yang terjadi

Banyaknya pengorbanan
Telah ku pertaruhkan
Mungkin tiada bermakna
Telah banyak mengguris rasa
Untuk itu maafkanku
Kiranya menggangu ketenangan
Dalam hidup mu yang tak perlu kehadiranku

( korus )
Dugaan...
Inikah dugaan untukku
Hujungnya yang tak seindah mimpi
Hanyalah igauan ngeri
Kau yang pernah ku rindu
Mudahnya berlaku
Mengapa begitu
Berubah layu
Aku menerima
Salam perpisahan
Segalanya sebagai ingatan
Biarlah impian kan berlalu dengan mu

PAHIT MANIS SEPANJANG BERGELAR STUDENT PRAKTIKAL

KADANG-KADANG TUHAN SENGAJA HILANGKAN MATAHARI..
KEMUDIAN DIA DATANGKAN HUJAN  & KILAT ..
PUAS KITA MENANGIS MENCARI DI MANA MATAHARI..
RUPA-RUPANYA ALLAH NAK HADIAH KAN KITA pelangi..

Salam 1 Malaysia… For entry kali nie aku nak citer kisah aku sepanjang praktikal@ Latihan Industri  kat  &%%^@#@$&^...... Maybe sape yang kenal aku sure taw kan kat mane aku praktikal…. Yang x taw tue buat2 lar taw coz rase malas plak nak bagi taw tempat aku praktikal..hehehe sory uollss…….
Kisahnyer bermula di sini…tutttttttttttttttt
Semua owang sedia maklum kan yang aku nie student UUM Sintok, Kedah so untuk kos aku nie ade option same ade nak wat praktikal@tesis@take subject….. setelah pikir punyer pikir….. tilik punyer tilik & survey punyer survey lastly aku pilih praktikal berdasarkan kepada teori2 & andaian2 aku sendiri… antarenyer aku pikir if aku amik praktikal maybe aku dapat banyak pengalaman sebelum keje nanti…. Aku nak wat praktikal kat area umah aku jer coz dah lame kan duk berjauhan ngan family so nie lar time yang sesuai untuk aku spare time with my family sebelum dapat keje kat mane2 nanti….
So beserta ngan andaian2 tersebut aku pun try lar send resume kat 3 organisasi    # 2 private 1 gomen # dan result yang aku dapat akhirnyer ini lah tempat praktikal aku….
Sedar x sedar dah nak masuk 3 bulan aku di sini.. tinggal lagi 1 bulan untuk aku tamat praktikal…..dengan jujur n ikhlas ati memang aku dah x sabar nak cepat2 abis…. Coz banyak jugak cabaran n dugaan selama aku kat sini………
Ari pertame masuk opis macam2 diowang interview aku… tapi x pe aku x kisah coz biase lar tue salam perkenalan kan memang macam tue…. Tapi yang aku agak terase jugak kebanyakan soklan yg diorang tanyer tue lebih menjurus ke soalan peribadi bukannyer soklan umum… nasib bek lar aku nie pandai menjawab & menepis soklan2 yang menyeleweng macam tue…. Kowang nak taw contoh soklan yg diowang tanyer ker????hehehe kowang teka larr but soklan2 tue memang xde dalam final exam…J
Bulan first aku kat opis tue aku rase owkey jer…. Tapi bile dah lame sket rase macam ade yang x kene jer…. Kadang2 cara staf2 kat citu ( bukan semue staf) usha aku macam aku wat salah besar jer…tapi rasenyer memang aku xde salah pape pun… yang aku agak pelik bin ajaib dalam opis tue ade jugak sowang budak praktikal tapi aku tengok xde plak diowang usha budak tue macam diowang usha aku…huhu nak sedap kan ati aku yang memang x brape nak sedap nie aku wat bodo jer lar..asalkan diowang x kacaw aku owkey arr tue…
So prinsip hidup aku senang jer selagi owang  x kacaw hak & ketenteraman aku kire owkey lar & aku pun x kan kacaw hak owang.. papepun kene think positive… so aku wat lar keje yang bos bagi... tanpa mempedulikan keadaan sekeliling… (ayat pasrah).
Maybe nasib aku lebih baik kot daripade member2 praktikal aku yang lain coz aku dapat bos@penyelia praktikum yang ok+sporting+memahami+take care…… dye xde lar strict sangat & senang if aku nak discuss pape about my praktikum… tapi walau pun dye sporting  aku jarang citer ape2 problem aku yang wujud dalam opis…if aku dah x tahan@ x mampu  baru lar aku citer tue pun x detail…. Aku risaw jugak if aku citer nanti wat dye susah ati & tambah tekanan dye plak dok pikir problem aku nie… dah lar dye pun agak busy ngan keje2 opis…. Tambah plak kene handle student praktikal mcm aku nie… lagi bertambah2 tekanan dye..  aku pun risaw jugak if selalu aku dok mengadu kat dye nanti dye ingat aku nie mengade-ngade + gedix..hehe x best lar macam tue kan..So aku pendam jer lar… tuhan jer yang taw ape yang aku rase…..huhu ( sedeh plak ayat nie)..
Walau camne pun hidup perlu diteruskan……..biar lar ape owang nak kate pasal aku yang penting aku tau sape aku…. Jenis aku plak apa yang aku nak wat x suke di pengaruhi owang lain biarlah aku wat ngan kehendak ati aku yang suci murni nie..hehehe so ari2 yang berlalu di opis aku tempuhi dengan slumber badak jer… ape yang owang cakap aku x amik pot langsung walaupun ade jugak kata2 leser yang terlekat kat ati nie……..
Kowang sure nak taw kan kate2 diowang yang wat aku terase>>> maybe if owang laen x kisah kot ngan kate2 macam tue tapi bagi aku yang ati selembut sutera nie…ishh perasanyer hehe memang agak terluka jugak larr…

-
-
-  Jom view kate2 owang kat aku:_

Insiden 1 DALAM OPIS
owang:  ko nie adik cara pakaian ko macam pegawai larr…
  Aku :   x de lar.. saya rase mcm owang lain jugak biase2 jer…
Owang: memang stail dressup ko macam nie ker??
Aku:     aha sy memang pakai macam nie… kenape x blh ker?
Owang: bukan x blh tp pakai yg simple2 n biase2 dah lar…
( boleh x kowang tolong jelaskan mcm mane pakai yang simple2 n biase2??
Bagi aku dressup aku pegi opis tue lar yang paling simple n biase coz if aku kuar pegi jalan2@ mane2 memang luar biase..hehehe
Lepas owang tue kate macam tue kat  aku.. aku balek n muhasabah diri macam mane nak pkai yang biase2…ishhhh pelik larr…. Conclusion is pakai jer ape yang aku rase nak pakai… asal aku epy..hehehe)

Insiden 2 DALAM SURAU (BULAN RAMADHAN)
Owang:  Aikk adik pun ade jugak kat sini
Aku   : yea lah sy nak solat zohor… memang selalu sy dtg sini..
Owang: x sangka plak adik solat...
Aku   : larr sy kan owang Islam memang larr wajib solat…
Owang: yealarr mane tau ingatkan owang macam adik nie x solat!!!!
( astaqfirullah al azim….. sampai macam tue sekali pandangan diowang kat aku…. Teruk sangat ker aku nie sampaikan diowang boleh wat andaian yang bukan2.. tue nasib baik aku dapat kesan yang lain2 ntah ape lar yang diorang mengata aku pun x taw….) 


Insiden 3 DALAM OPIS
Owang : adik ko dah ade bf?
Aku   : teka lar.. rase2 sy ade bf x?
Owang : x kan owang macam ko nie x dek bf…mesti ade kan.. nak tengok
   pic bf ko boleh??
Aku   : nanti lar sy tunjuk….
Owang : ko praktikal kat sini ade x sesape yang nak berkenalan?
Aku   : kenapa plak  a**k  tanye macam tue?
Owang: bukan ape ko kene jage2 sket kat sini memang owang main skandal.. a**k takut  ko jadi mangse keadaan jer..  lebih2 lagi suami owang ramai yang cari skandal anak2 dara@ student praktikal macam ko nie… so ati2 lar..
Aku   : owhh yeke.. sape yang penah jadi mangse.. & sape plak owang yang suke cari  skandal tue….
Owang : ohh yang tue a*a* x boleh lar citer kat ko… ko kene taw2 sendiri arr..
Aku   : blurrr…..larr kalau camtu macam mane sy nak taw if a*a* x bagi taw sape owang tue…
Owang: alarr ko kene pandai2 lar.. jangan percaye kat owang sangat.. jangan amik suami owang…. Bahaye taw skandal ngan suami owang…….. if ko kat tempat isteri owang tue mesti ko akan rase cam mane isteri dye rase….@@%$^%&*&(&(*%#$@ 
( fuhhhhhhhhhhh… memang menyengat betul ayat nie…  x boleh blahh….ikut kan ati aku memang aku nak sound jer..tapi tahap kesabaran tue still ade… actually ade lagi ayat2 bisa yg laen tapi malas larr nak publish kat sini… biar aku+ owang yg cakap tue jer taw…  stail dye cakap macam lar aku nie tergedix2 sangat nak husband owang……… common larr… if x taw keterangan lanjut jangan lar suke-suki jer tuduh aku… niat aku nak datang citu bukan untuk cari husband owang but untuk cari pengalaman keje….. x kan lar aku kene cakap visi n misi aku kat setiap owang kat dalam opis tue kott……. Memang aku terase giler bile diowang cakap  ayat2 macam tue…. Cara diowang cakap tue seolah2 menuduh aku memang ade skandal ngan husband owang… sedeh kite taw… rase cam nak nangis jer.. tapi camne pun kne be strong.. hidup perlu di teruskan  betul x…L L L
Wokey lah sampai di sini dlu entry aku…. Hope ari2 yang mendatang penuh dengan ketenangan buat ku…………… daaaaaaaaaaaa


    

Rabu, 3 Ogos 2011

DIARI HATIMU..............

-
-
-
-
-
-
Biarkan aku
Menjalin asmara
Dengannya yang ku cinta
Jangan ku dihalang
Walau pedang bukan penghalang

Gelora rindu
Buat ku merasa tersiksa
Jauh darinya
Andai ku punya sayap
Kau di bulan akan ku jelang

Kasihku dengarlah
Suara hatiku
Kata hati ini
Hanya dirimu seorang
Yang ku sayang

( korus )
Kekasih tulis namaku
Di dalam diari hatimu
Kekasih setiap senyummu
Pengubat rindu di hatiku

Puisikan segala janji-janji kita
Bakar semua kepalsuan



p/s: hayati lar lirik lagu nie....memang bez!!!!





Isnin, 1 Ogos 2011

SALAM RAMADHAN AL MUBARAK........

haiiii uoill sumer....... kejap jer mase berlalu kan..sedar x sedar kite dah pun masuk bulan ramadhan,,, bermakna x lame lagi kite akan menyambut ari raya...... sebut pasal raye sure sumer owang epy kan... tapi sebelum tue kite kene larr puase selame 1 bulan dulu...baru boleh raye kaw-kaw... kepade sumer yg beragame ISLAM "salam ramadhan al- mubarak..:)
-
-
-
-
-
>>>>>>> jom kite tambah pengetahuan kite tentang hikmah bulan ramadhan::::::::::::::::::::::
-
-
-
-
-

Bulan Ramadhan memiliki beberapa nama-nama yang lain yang mana setiap nama-nama tersebut menghikayatkan akan hakikat keagungan bulan suci ini. 

1. Bulan Allah. Ini kerana pada bulan ini Allah mengundang manusia malah setiap makluk menjadi tetamunya. Ia adalah pemiliknya dan menjadikannya lebih baik dari bulan-bulan yang lain.

2. Bulan puasa. Kerana Allah telah mewajibkan puasa dalam bulanini. Hal ini akan kita bahaskan kemudian.
3. Bulan Al Quran. Allah telah menurunkan Allah Al Quran secara keseluruhannya pada bulan ini dan menjadikan bulan ini sebagai musim Al Quran. Hal ini akan kita bahaskan kemudian.
4. Bulan Islam. Ia berkait rapat akan perintah berpuasa untuk umat Islam dan turunnya Al Quran pada bulan ini yang menjadi pegangan umat Islam.

5. Bulan kesucian. Bulan kita membersihkan jiwa dan rohani kita dari segala penyimpangan dan maksiat di hadapan Allah. Dan apabila kita keluar dari bulan ini dengan penuh kesucian bagaikan bayi yang baru keluar dari rahim ibunya.

6. Bulan pembersihan. Pembersihan berbeza dengan pensucian, pembersihan adalah membuang segala kotoran yang ada. Setelah pembersihan baru akan berlaku pensucian.
7. Bulan Qiyyam. Bulan yang sepatutnya kita sibukkan diri kita dengan melakukan amal ibadah pada malamnya seperti bertahjud, membaca Al Quran dan bermunajat selain dari siangnya kita berpuasa. Hal ini akan kita bahaskan lebih lanjut lagi.
Ketika Rasulullah bersabda ‘wahai manusia telah datang kepada kamu bulan Allah’ , ini adalah peringatan kepada manusia akanbulan yang agung ini, dimana Allah menyambut tetamuNya dengan barakah, rahmat dan pengampunan. Barakah ertinya adalah kebaikan yang berterusan. Maka bulan ini adalah bulan yang kebaikannya tetap dan berterusan. Manakala rahmat pula adalah anugerah darjat yang tinggi yang diberikan oleh Allah. Dan hanya orang-orang yang berbuat baik yang akan mendapat rahmat Allah.
 
"sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik" al Araf : 56.
Pada bulan yang mulia ini jalan untuk mendapatkan rahmat Allah lebih mudah berbanding bulan-bulan yang lain, maka marilah kita mengambil kesempatan ini dengan sebaiknya.





Bulan penuh keampunan, bulan penuh berkat, dan bulan penuh rahmat......

itulah kalimat-kalimat yang dilontarkan umat muslim dari setiap penjuru. mereka begitu senang menyambut bulan ramadhan yang penuh hikmah ini. apa saja hikmah dibalik bulan ramadhan ???


  1. Pada bulan ini pintu Surga dibuka dan pintu Neraka ditutup.
  2. Pada bulan Ramdhan Setan-Setan dibelenggu.
  3. Dalam bulan ini ada satu malam yang keutamaan beramal didalamnya lebih baik daripada beramal seribu bulan di bulan lain, yakni malam LAILATUL QODAR.
  4. Pada bulan ini setiap hari ada malaikat yang menyeru menasehati siapa yang berbuat baik agar bergembira dan yang berbuat ma’shiyat agar menahan diri.
  5. Beramal di bulan Ramadhan dapat menutup dosa-dosa kecil antara setelah Ramadhan yang lewat sampai dengan Ramadhan berikutnya.
  6. Menjadikan bulan Ramadhan memintakan syafaa’t.
  7. Khusus bagi yang puasa disediakan pintu khusus yang bernama Rayyaan untuk memasuki Jannah.



p/s; jadikan ari ini lebih baik dari semalam!!!!!!!!!